مسدودکننده کورتیزول چیست؟

فهرست مطالب
Toggleمسدودکننده کورتیزول چیست؟
برای شناخت این محصولات، ما باید کورتیزول را بشناسیم. کورتیزول یا هیدروکورتیزون یک هورمون استروئیدی است که در لایه بیرونی غده فوق کلیوی در جریان میباشد.
کورتیزول به عنوان یکی از گلوکوکورتیکوئیدها (هورمونی که به متابولیسم کربوهیدراتها و تا حدی پروتئینها و چربیها تاثیر دارد.
گلوکوکورتیکوئیدها در لایه بیرونی غده فوق کلیوی تولید میشوند و کورتیزول یکی از اصلیترین گلوکوکورتیکوئیدها میباشد) بوده و منجر به تشکیل گلیکوژن در کبد و در عین حال کاهش میزان استفاده از گلوکز در سلولها میگردد. .
یکی از تاثیرات اساسی کورتیزول کاهش منابع پروتئین در تمام سلولها به جز سلولهای کبدی و دستگاه گوارش میباشد.
کورتیزول همچنین اسیدهای چرب را برای استفادههای متابولیک فراهم میسازد. کورتیوزل در واکنش به هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) و توسط قشر آدرنال سنتز و ترشح میشود. کورتیزول در واکنش به استرس آزاد میشود و یکی از هورمونهای کاتابولیک میباشد.
کاتابولیک به معنای فرایند تجزیه میباشد و کاهش پروتئین در بدن را افزایش میدهد.
شرایط کاتابولیک معمولا به شرایطی گفته میشود که در آن شما به جای انواع دیگر سوخت نظیر کربوهیدراتها از پروتئین استفاده میکنید. این امر دقیقا مقابل چیزی است که شما به عنوان یک بدنساز به آن نیاز دارید.
همانطور که گفته شد کورتیزول در واکنش به استرس آزاد میشود و این امر شامل ورزش نیز میشود. ورزش یا تمرین فعالیتی کاتابولیک و دارای استرس میباشد.
یکی از عوامل کلیدی در ایجاد ماهیچه باقی ماندن در شرایط آنابولیک میباشد و این شرایط را تعادل مثبت نیتروژن (یا پروتئین نیز مینامند) بنابراین روشن است که آزادشدن کورتیزول میتواند تاثیر نابود کنندهای بر روی رشد ماهیچه داشته باشد.
بنابراین مسدود کنندههای کورتیزول مجموعهای محدود از محصولات هستند که تولید هورمون کورتیزول را محدود یا مسدود میکنند.
چه چیزی می تواند باعث سطوح غیر طبیعی کورتیزول شود؟
سطح کورتیزول به طور طبیعی در طول روز افزایش و کاهش می یابد. بدون خطر، سطح کورتیزول شما هنگام بیدار شدن در صبح بالاترین سطح و زمانی که برای خواب آماده هستید پایینترین میزان است.
کودکان معمولا نسبت به بزرگسالان کورتیزول کمتری دارند. به غیر از استرس، چیزهای زیادی می توانند بر سطح کورتیزول شما تأثیر بگذارند، از جمله:
- ورزش
- کمبود خواب
- نوبت کاری
- درجه حرارت
- الکل و کافئین
- عفونت و تروما
- داروهای ضد بارداری خوراکی و بارداری
- داروهای خاص، از جمله استروئیدها
- چاقی
- مرض
اگر سطح کورتیزول شما برای مدت طولانی به طور غیر طبیعی بالا باشد، می تواند باعث ایجاد یک اختلال نادر به نام سندرم کوشینگ شود. درمان سندرم کوشینگ ممکن است شامل مسدود کننده کورتیزول باشد.
یک علت نادر کورتیزول بالا، تومور تولید کننده ACTH در خارج از غده هیپوفیز است. مشکلات غده آدرنال نیز می تواند باعث افزایش سطح کورتیزول شود.
بر اساس کلینیک مایوقرار گرفتن بیش از حد در معرض هورمون های استرس، از جمله کورتیزول، می تواند تقریباً در تمام فرآیندهای بدن شما مشکل ایجاد کند و خطر افزایش وزن، مشکلات خواب و اضطراب را افزایش دهد.
مزایای مسدود کنندههای کورتیزول
اثرات منفی کورتیزول همانطور که گفته شد افزایش تجزیه پروتئین، افزایش جذب چربی به دلیل افزایش گلوکز که استفاده نمیشود و به عنوان چربی ذخیره میشود و مقابله با انسولین مقابله میباشد (به خاطر داشته باشید که انسولین یک هورمون آنابولیک میباشد) و تا حدی منجر به مشکلات حافظه میگردد.
مزایای کوتیزول عبارتند از
- جلوگیری از تجزیه پروتئین ماهیچه بعد از تمرین
- اغلب به صورت رژیم غذایی یا ماده کمکی کاش چربی به منظور سوزاندن چربی بدن به فروش میرسد.
- در برخی مدلها به عنوان ماده تقویت حافظه به کار برده میشود.
- میزان استرس را کاهش میدهد.
مکمل هایی که کورتیزول را کاهش می دهند
در کنار سایر راهکارهایی که می توان برای کاهش کورتیزول به کار برد ، استفاده از بعضی از مکمل ها روی کاهش سطوح کورتیزول موثر است:
امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 باعث کاهش استرس و واکنش های التهابی در بدن می شود. نتایج یک تحقیق نشان داده استفاده از مکمل امگا 3 به مدت 3 هفته با کاهش سطوح کورتیزول خون و التهاب به صورت کلی در کاهش علائم افسردگی موثر می باشد.
ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و با تقویت سیستم ایمنی به مقابله با استرس و التهاب کمک می کند. مطالعات متعددی نشان داده اند که استفاده از مکمل ویتامین C بعد از استرس های فیزیولوژیک به کاهش سطح کورتیزول کمک می کند و ورزشکاران استقامتی می توانند قبل از شروع تمرینات با استفاده از آن مقدار تولید کورتیزول را کنترل کنند
گلوتامین
شواهد علمی نقش اسید آمینه گلوتامین را در بهبود عملکرد ایمنی بدن اثبات کرده اند. گلوتامین با ارتقاء سیستم ایمنی بدن در کاهش استرس و التهاب موثر است و سبب می شود کورتیزول کمتر ترشح شده و سطح آن در خون کاهش پیدا می کند.
از جهت دیگر سطوح بالای کورتیزول می تواند ذخایر گلوتامین بدن را کاهش دهد بنابراین در شرایط استرس های فیزیولوژیک و تروما نیاز به گلوتامین افزایش پیدا می کند.
اسیدهای آمینه شاخه دار (BCAA)
این مکمل باعث کاهش غلظت کورتیزول در طول زمان می شود. مصرف اسیدهای آمینه می تواند استرس به وجود آمده توسط ورزش های با شدت بالا را کاهش داده و میزان تولید کورتیزول را کم کند.
علت آن است که بدن می تواند از BCAA به عنوان سوخت استفاده کرده و از تحلیل عضلات جلوگیری می کند. مطالعات هم نشان می دهد در صورت مصرف مکمل BCAA سطح کورتیزول خون بعد از ورزش کاهش پیدا می کند.
منیزیم
وجود مقادیر کافی منیزیم در خون می تواند از ساخته شدن کورتیزول جلوگیری کند. منیزیم با کاهش استرس شرایطی که سبب ترشح کورتیزول می شود را از بین برده و سطح کورتیزول خون را پایین نگه می دارد.
راهکارهای کاهش ترشح هورمون کورتیزول
1. تمرینات ورزشی مناسب
ورزش سنگین و طولانی مدت با افزایش ترشح هورمون کورتیزول بدن را در فاز کاتابولیک قرار داده و نه تنها عضلات رشد نمی کند بلکه با کاهش سنتز پروتئین، تحلیل عضلات اتفاق می افتد.
انجام تمرینات ورزشی مناسب و کافی با ترشح اندورفین ها به کاهش ترشح هورمون کورتیزول کمک می کند.
توجه به این نکته ضروری است که تمرینات هوازی نباید بیش از 45-30 دقیقه و تمرینات با وزنه نیز نباید بیش از 45 دقیقه باشد و ترکیب توام این دو نوع تمرین به کنترل ترشح هورمون کورتیزول کمک می نماید.
2. تغذیه مناسب
بدون شک تغذیه مناسب نقش موثری در کنترل ترشح هورمون کورتیزول دارد.در شرایط گرسنگی و افت شدید قند خون ترشح هورمون کورتیزول افزایش می یابد برای جلوگیری از این افزایش ترشح، افزایش تعداد وعده های غذایی با حجم کم توصیه می شود.
3. کنترل استرس
همانطور که در بالا نیز اشاره شد در شرایط استرس ترشح هورمون کورتیزول افزایش می یابد، با کنترل استرس و اضطراب می توان از افزایش ترشح این هورمون جلوگیری کرد. مکمل نوترارست به کنترل استرس کمک بسیاری می نماید.
4. مصرف مکمل های غذایی مناسب
مصرف برخی از مکمل های غذایی به کاهش ترشح هورمون کورتیزول کمک می کنند. مکمل هایی نظیر ویتامین C، گلوتامین، BCAA از قبیل این مکمل ها هستند.
5. خواب کافی و با کیفیت
خواب کافی و با کیفیت مهم ترین فاکتور در کاهش کورتیزول بدن است.
برای رفع استرس و کاهش سطح کورتیزول چه بخوریم؟
غذاهایی که در رژیم مدیترانه ای استفاده می شوند، همان غذاهایی هستند که هنگام استرس می توانند برای شما مفید باشند.
ماهی، مرغ، میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم بخشی از این رژیم غذایی است.
بهترین راه برای کاهش کورتیزول در بدن تمرکز روی یک رژیم غذایی ضد التهابی است. این بدان معناست که غذاهای فرآوری شده کمتر و غذاهای کامل بیشتری را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
هدف این است که غذاهایی بخورید که التهاب را در بدن شما کاهش می دهد و در نتیجه سطح کورتیزول را کاهش می دهد. در اینجا غذاهایی وجود دارد که با کاهش کورتیزول به مبارزه با استرس کمک می کنند.
غذاهای سرشار از ویتامین B
غلات سبوس دار غنی شده و برخی از منابع حیوانی حاوی مقدار زیادی ویتامین B هستند. به ویژه ویتامین B12 که می تواند به متابولیسم کورتیزول کمک کند. برای این منظور از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
- گوشت گاو
- جوجه
- تخم مرغ
- غلات غنی شده
- مخمر تغذیه ای
- گوشت های اندام
- غذاهای سرشار از اسید چرب امگا 3
این غذاها التهاب را کاهش می دهند
بهترین نوع غذاهایی که التهاب را می تواند کاهش دهد،مصرف ماهی های چرب است، اما می توانید آن را از برخی منابع گیاهی نیز دریافت کنید. این مواد غذایی عبارتند از:
- آووکادو
- دانه چیا
- دانه کتان
- شاه ماهی
- روغن زیتون
- صدف خوراکی
- ماهی سالمون
- ساردین
- ماهی تن
- گردو
غذاهای غنی از منیزیم
منیزیم در کاهش التهاب، متابولیسم کورتیزول و آرامش بدن و ذهن بسیار مفید است. برای تامین نیاز بدن به منیزیم می توانید از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
- آووکادو
- موز
- کلم بروکلی
- شکلات تلخ
- دانه کدو تنبل
- اسفناج
غذاهای غنی از پروتئین
غذاهایی مانند گوشت، ماهی، مرغ، لوبیا و حبوبات سطح قند خون را متعادل می کنند. این مواد غذایی عبارتند از:
- بادام ها
- سینه مرغ
- تخم مرغ
- گوشت گاو لاغر
- عدس
- بادام زمینی
- سینه بوقلمون.
- ماهی تن
- ماهی سالمون
- میگو
غذاهای مفید برای روده
هفتاد تا هشتاد درصد سیستم ایمنی بدن ما به روده ما وابسته است، بنابراین اگر روده خود را اصلاح کنیم، بسیاری از موارد مورد نیاز سیستم ایمنی خود را اصلاح می کنیم. این غذاهای غنی از پروبیوتیک و تخمیری می توانند به تعادل قند خون و کاهش کلسترول کمک کنند:
- ماست یونانی
- کفیر
- کیمچی
- کومبوجا
- کلم ترش
مواد غذایی که باید اجتناب کنید
در مقابل، برخی از مواد غذایی، سطح کورتیزول را افزایش می دهند. غذاهایی که باعث ایجاد استرس در بدن شما می شوند عبارتند از:
- نوشیدنی های دارای الکل
- کافئین
- غذاهای با قند بالا
- کربوهیدرات های ساده مانند کیک و شیرینی
- جوش شیرین
زمان و میزان مصرف مکملهای مسدود کننده کورتیزول
این یک دسته محدود میباشد که دارای چندین محصول است. با این حال، ماده اصلی بسیاری از این محصولات فسفاتیدیلسرین (PS) میباشد. PS به عنوان فسفولیپید طبقه بندی میشود.
فسفولیپیدها چربیهایی هستند که در تمام سلولهای بدن یافت میشوند. فسفاتیدیلسرین با غلظت بالایی در مغز وجود دارد که منجر به آبکی بودن غشای سلولها میگردد که برای پردازش مواد غذایی اساسی ضروری میباشد. PS یکی از محصولات شیمایی برای بافت های عصبی میباشد.
به عنوان حامی سیستم عصبی، PS منجر به آزادسازی و دریافت انتقال دهندههای عصبی در مغز میگردد. PS به عملیات مربوط به حافظه کمک میکند.
این محصول به تنهایی نیز به عنوان تقویت کننده حافظه به فروش میرسد و معمولا از سویا تهیه شده است. از میان محصولات مسدود کننده کورتیزول، بسیاری از آنها دارای فرمولهای کاهش چربی میباشند و فقط برخی از آنها دارای تاثیر مثبتی بر رشد ماهیچه میباشند.
این محصولات به صورت قرص و کپسول عرضه میشوند و معمولا دارای موادغذایی مختلفی میباشند. همانطور که بیان شد، چیزی که در همه آنها ثابت است PS یا مجموعهای از PS ها میباشد.
همانند بسیاری از محصولات کاهش چربی، برخی از آنها شامل کافئین میباشند که منجر به تسریع متابولیسم میگردد که منجر به افزایش سوخت و ساز کالریها میگردد.
به نظر من، مسدودکننده کورتیزول باید بیشتر به سمت جوانب رشد ماهیچه گرایش داشته باشد بنابراین من محصولی را انتخاب میکنم که این ویژگی را برآورده سازد.
زمانبندی مصرف این نوع محصولات به نوع محصول بستگی دارد. برای کاهش چربی آن را طبق دستورالعملهای موجود بر روی برچسب استفاده کنید اما اگر آن را به عنوان مسدودکننده کورتیزول استفاده میکنید بهتر است آن را یک ساعت قبل از ورزش و عصر روزهایی که ورزش نمیکنید استفاده کنید.
البته، قبل از مصرف از مطالعه دقیق برچسب اطمینان حاصل نمایید.
کورتیزول، متابولیسم و افزایش وزن
در دهههای اخیر تحقیقات زیادی مبنی بر ارتباط استرس مزمن با افزایش وزن و چاقی صورت گرفته است. (۱۰کورتیزول – که از غدد آدرنال به جریان خون در هنگام موقعیت های استرس زا آزاد می شود – نقش مهمی در متابولیسم ایفا می کند و محققان را به این فرضیه می رساند که سطوح بالای کورتیزول دائما ممکن است در افزایش وزن نقش داشته باشد.
برخی از مطالعات حیوانی نشان داده اند که کورتیزول بیش از حد می تواند باعث تجمع چربی شکم شود. و محققان میدانند که انسانها و حیوانات آزمایشگاهی زمانی که تحت استرس دائمی هستند، تمایل دارند غذاهای پرانرژی را انتخاب کنند، که باعث میشود برخی پیشنهاد کنند که سطوح بالای کورتیزول مزمن نیز ممکن است در تمایل ما به غذاهای راحت پر کالری نقش داشته باشد.
اما مطالعات علمی بر روی انسان نتایج متفاوتی را در مورد رابطه بین کورتیزول بالا و افزایش وزن نشان داده است، برخی از مطالعات ارتباطی را پیدا کرده اند و برخی دیگر نه. (۱۱) یک بررسی جامع در سال ۲۰۱۲ از مطالعات علمی و پزشکی هیچ رابطه ثابتی بین سطح کورتیزول و چربی شکم پیدا نکرد. (۱۱)

بسیاری از این مطالعات قدیمی تر، سطح کورتیزول را در خون، ادرار یا بزاق اندازه گیری کردند.
در حالی که این مایعات بدن می توانند به عنوان نشانگرهای خوبی برای نوسانات روزانه در سطح کورتیزول عمل کنند و به پزشکان کمک کنند که چه زمانی کورتیزول بیش از حد یا خیلی کم تولید می شود، برخی از دانشمندان استدلال کرده اند که ممکن است دقیق ترین تصویر را از قرار گرفتن در معرض طولانی مدت کورتیزول ارائه نکنند.
در یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۷ روی بیش از ۲۵۰۰ بزرگسال بریتانیایی، محققان غلظت کورتیزول را در مو اندازه گرفتند. آنها دریافتند افرادی که سطح کورتیزول موی بیشتری در یک دوره چهار ساله داشتند، بیشتر از افرادی که سطوح پایینتری داشتند، چاق شدند – و چاق ماندند. اما محققان خاطرنشان کردند که مشخص نیست که آیا کورتیزول بالا با علت چاقی مرتبط است یا فقط یک موضوع مرتبط است.
نویسندگان همچنین گفتند که کورتیزول مو ممکن است نشانگر بهتری برای قرار گرفتن در معرض طولانی مدت کورتیزول – و استرس مزمن – نسبت به سطوح کورتیزول اندازهگیری شده در خون، ادرار یا بزاق باشد.
اولین دیدگاه را ثبت کنید